Gradnja lesene hiše pri različnih vremenskih razmerah in temperaturah

Gradnja lesene hiše je proces, ki se lahko razlikuje glede na vremenske razmere ali temperaturo. Vreme vpliva na samo gradnjo, delovni proces ter tudi na vzdrževanje lesene hiše, ko je že zgrajena. V nadaljevanju preberite na kaj vse moramo biti pozorni, ko gradimo leseno hišo.

1. Gradnja lesene hiše v toplih in suhih razmerah

Toplo in suho vreme je idealno za gradnjo, saj omogoča najbolj hitro in učinkovito delo. Vseeno pa moramo biti pozorni na izredno visoke temperature in neposredno sončno svetlobo, saj lahko obarva les (smreko), kar vodi do neenakomernega tena različnih elementov. To lahko omilimo ali celo preprečimo z ustrezno zaščito lesa.

2. Lesene hiše in dež

Dež je lahko nevaren za leseno hišo, ko se še gradi. Med gradnjo skeletnega okvirja so notranji strukturni deli hiše (npr. OSB plošče) izpostavljeni dežju, kar lahko povzroči strukturno razpadanje in dodatne poškodbe hiše, če se les ustrezno ne posuši.

Križnolepljena konstrukcija CLT kratkotrajno ni občutljiva na dež, a tudi ta ni popolnoma imuna na propadanje, če konstrukcija ni dlje časa zaščitena. Dober izvajalec se zaveda, da je konstrukcijo bolje pokriti s ceradami in s tem vodi ne dovoli uničevati lesenih elementov.

Streha zaščiti občutljive dele pred vremenom, zato je običajno cilj, da jo postavimo čim hitreje. Dobra streha je pomembna pri dolgi življenjski dobi katerekoli konstrukcije. Ključen faktor pri zaščiti lesene hiše je tudi splošna zračna pretočnost ter uporaba materialov, ki jih ustrezno obdelamo za razne vremenske razmere.

3. Gradnja v hladnih zimskih razmerah

Gradnja pozimi predstavlja velik izziv, saj veliko gradbenih procesov ni mogočih (npr. vlivanje cementa). Težava nastane tudi pri izkopavanju zemlje, saj zamrznjena prst predstavlja velik izziv, kar poveča stroške in čas gradnje.

Prav tako nekateri materiali ne dovoljujejo vgradnje pri temperaturah pod 5 °C (npr. Hidroizolacije, tesnilni material). Lesena gradnja glede nizkih temperatur sicer ni problematična, saj je lesena konstrukcija suha ter ne zmrzne.

Zaradi tega lahko leseno hišo postavljamo tudi, ko so temperature pod 5°C, a je pri tem potrebna večja previdnost zaposlenih. To pomeni ustrezno opremo ter krajši delovni čas, ker je dan krajši.

4. Aplus hiša

Pri Aplus hiša vam bomo znali svetovati, kako najbolje postopati pri gradnji hiše v vseh vremenskih razmerah. S previdno izbiro materialov, ki so primerni za slovensko podnebje in strokovno ekipo, bomo vašo leseno hišo zgradili po najvišjih možnih standardih, ne glede na vremenske izzive, s katerimi se bomo srečali med gradnjo.