Kako zgraditi hišo čim bolj poceni?

Gradnja doma je za mnoge največji strošek, ki ga bodo v življenju občutili, zato ni čudno, da iščemo rešitve za bolj ugodno gradnjo hiše. Pri Aplus hiša se zavedamo stroška, a obenem kakovosti, ki smo jo dolžni predati vašemu domu. Predstavili bomo načine, kako lahko privarčujete pri gradnji, ne da bi pri tem žrtvovali kakovost svojega bodočega doma.

Velikost in oblika

Začnimo z osnovami: velikost in oblika hiše sta ključna dejavnika pri cenovno ugodni gradnji. Najbolj ugoden strošek gradnje predstavlja hiša, velika cca 130 – 140 kvadratnih metrov (kar pomeni trenutno ceno med 220.000 € in 240.000 €, če gledamo ceno hiše na ključ).

Če je hiša zelo majhna (pod 100 m^2), je strošek na kvadratni meter relativno še vedno precej visok (okoli 190.000 €), medtem ko je investicija v večjo hišo (nad 200 m^2) zalogaj, ki si ga mnogi ne morejo privoščiti, čeprav cena pada po kvadratnem metru.

Za najbolj cenovno ugodno gradnjo upoštevajte tudi obliko hiše – najbolj ugodna je pravokotna hiša. Dodatni previsi, balkoni, previsi, izzidki pa gradnjo hiše podražijo.

Arhitektura in materiali

Nezanemarljiv strošek je tudi arhitektura hiše in materiali, ki jih uporabimo med gradnjo. Tukaj moramo biti še posebej previdni, saj iščemo materiale, ki so stanovalcem estetsko privlačni, a obenem ugodni in funkcionalni, da zadoščajo standardom pasivnih hiš.

Pritlične hiše so lahko dražje zaradi večje potrebe po temeljni plošči in strehi. Pri oknih velja, da so standardne velikosti cenejše, medtem ko dvižno-drsni mehanizmi in lesena okna s pločevinasto oblogo na zunanji strani povečujejo stroške. Za ugodno gradnjo hiše je priporočljivo izbrati PVC okna, ki so cenovno ugodna in energetsko učinkovita, a ta niso primerna, če kandidiramo za subvencijo Eko sklada.

Izolacija in energetska učinkovitost

Verjetno že veste, da energetska učinkovitost pasivnih hiš zmanjša tekoče stroške, ko v hiši že bivamo, ampak lahko zmanjša tudi začetno investicijo gradnje, zaradi česar je bolj ugodna.

Primerna debelina izolacije v stenah, strehi in tleh lahko zmanjša potrebo po ogrevanju in s tem zmanjša tudi velikost toplotne črpalke. To je še posebej pomembno pri gradnji nizkoenergijskih in pasivnih hiš.

Streha in fasada

Izbira strehe in fasade je tudi pomemben faktor pri ugodni ceni gradnje. Enokapna streha je cenovno najugodnejša opcija, medtem ko je ometana fasada v svetli barvi najcenejša izbira za zunanjo oblogo. Lesene in steklene fasade so sicer estetsko privlačne, a lahko znatno povečajo stroške gradnje. Upoštevati je treba tudi, da enokapne niso povsod dovoljene, kar določajo občinske smernice.

Notranja oprema in prilagoditve

Izbira notranje opreme, ki ne bo bistveno povečala stroškov, je gotovo pomembna odločitev, ki lahko vpliva na ugodno gradnjo hiše. Standardna notranja vrata, vinilna tla in osnovna sanitarna oprema so cenovno ugodnejše možnosti. V primerjavi lahko prilagojeno pohištvo nestandardnih velikosti in oblik ter razni arhitekturni presežki, kot so napredni fasadni sistemi in razgibana arhitektura, povečajo stroške gradnje.

Kaj izbrati?

Cenovno ugodna gradnja zahteva premišljeno načrtovanje in odločitve od samega začetka gradnje. Z izbiro prave velikosti in oblike hiše, ekonomičnih materialov in tehnologij ter z zmanjšanjem nepotrebnih luksuzov, lahko zgradite kakovosten dom po relativno ugodni ceni. Pri optimizaciji cene vam lahko pomagajo tudi strokovnjaki, ki bodo poskrbeli, da pri tem ne boste žrtvovali energetske učinkovitosti ali kakovosti gradnje svoje hiše.

Vas zanima več?