Orientacija pasivne hiše

Pri načrtovanju pasivne hiše je pomembno razmisliti tudi o orientaciji hiše. Ta odločitev močno vpliva na energetsko učinkovitost, posledično pa tudi na stroške bivanja. Pasivne hiše so zgrajene tako, da maksimalno izkoristijo naravne vire energije, s čimer zmanjšamo potrebo po dodatnem ogrevanju in hlajenju. Pri dobrih izkoristkih pasivnih hiš igra ključno vlogo orientacija pasivne hiše.

Južna orientacija za optimalno ogrevanje

Velike odprtine, običajno okna, včasih pa tudi odprte steklene fasade, so idealno usmerjene proti jugu, saj s tem svetlobi omogočimo, da v zimskem času prodira v notranjost pasivne hiše. S tem se notranjost naravno ogreva, kar zmanjša potrebo po dodatnem ogrevanju. Na ustreznih lokacijah se lahko ogrevanje pasivne hiše celo popolnoma izklopi, četudi so zunanje temperature pod lediščem.

Kako razporediti prostore?

Z velikimi odprtinami za segrevanje pridobimo tudi veliko količino naravne svetlobe, ki jo je pametno izkoristiti. Običajno se odločimo, da so na južnih predelih hiše dnevna soba, kuhinja in jedilnica. Na severni strani pasivnih hiš pa načrtujemo pomožne prostore kot npr. kopalnica, saj severna stran prinaša manj sončne svetlobe in naravne toplote.

Kaj pa vzhod ali zahod?

Čeprav smatramo južno orientacijo kot optimalno, sta tudi vzhod ali zahod ustrezni smeri. Vzhod poleti prinaša jutranjo svetlobo brez prekomernega segrevanja prostorov, medtem ko moramo zahodno usmerjena okna ustrezno zasenčiti, da se izognemo popoldanskemu pregrevanju.

Dodatne ovire

Dodatne ovire, ki vplivajo na orientacijo pasivne lesene hiše, so tudi npr. visoke sosednje stavbe, drevesa ali hribi, ki blokirajo sonce. Glede na lego in postavitev prilagodimo zasnovo in izolacijo hiše tako, da ohranimo maksimalno energetsko učinkovitost.

Trajnostno udobje pasivnih hiš

Pravilno orientirana pasivna lesena hiša zagotavlja visoko udobje bivanja in obenem zmanjša stroške porabe energije. Če upoštevamo vse omenjene smernice, zagotovimo okolju prijazno in učinkovito gradnjo.

Želite začeti trajnostno bivati? Kontaktirajte A plus, strokovnjake za gradnjo pasivnih hiš.