Prednosti gradnje lesene pasivne hiše

Pasivne hiše postajajo vse bolj pogosta izbira lastnikov domov in podjetij, saj se zaradi želje po trajnosti vedno več ljudi odloča za gradnjo lesenih pasivnih hiš. A zakaj? Ali je smiselno investirati v pasivno hišo? Kakšna je cena?

V tem članku bomo raziskali nekaj prednosti pasivnih hiš in se osredotočili na prihodnost gradnje pasivnih hiš ter odkrili, če se je smiselno odločiti za tovrsten projekt v naslednjih nekaj letih.

Lesene pasivne hiše, zgodovina:

Koncept pasivnih hiš se je prvič pojavil v Nemčiji okoli 1990. Prve pasivne hiše so se trudile zmanjšati stroške ogrevanja in hlajenja z ustrezno izolacijo ter ostalimi pristopi tistega časa. Od takrat je tehnologija pasivnih hiš seveda zelo napredovala, standardi so postali bolj rigorozni in projekti so se začeli odvijati po celem svetu. Potencial so uvideli že takrat, danes pa so pasivne hiše prisotne že v več kot 50 državah sveta.

Aktualni trendi:

Povpraševanje po gradnji pasivnih hiš se je v zadnjih letih močno povečalo (in se še vedno povečuje!). Za to je odgovornih več dejavnikov, kot so:

 • Dražje cene energentov: Z inflacijo postajajo pasivne hiše vedno bolj atraktivna izbira, saj obljubljajo nižje stroške elektrike. Z izboljšavo tehnologij, postopkov in dodatnih subvencij bo cena postajala vedno bolj pomembni faktor pri izbiri gradnje pasivne hiše.
 • Večja ozaveščenost o pomenu energetske učinkovitosti: Ljudje se vse bolj zavedajo svojega vpliva na okolje, zato izbirajo rešitve, ki minimizirajo nepotrebno potrošnjo in ogljični odtis. Pasivne hiše so učinkovit način za zmanjšanje lastnih emisij CO2 in za varčevanje z energijo.
 • Strožji energetski predpisi: Nekje so že sprejeti, nekje pa šele bodo. Vlade v številnih državah sprejemajo vse strožje energetske predpise za gradnjo novih stavb in hiš. S pasivno hišo se lahko “zavarujete” pred morebitnimi spremembami, višjimi davki ipd.
 • Tehnološki napredek: S tehnološkimi napredki postajajo pasivne hiše sodobna izbira, saj nudijo svojevrstne prednosti, ki jih klasična gradnja ne. Stanovalcem so vse bolj pomembni faktorji, kot so npr. kakovost zraka, tekoči stroški, zvočna izolacija ipd.

Vrednost in ostale lastnosti pasivnih hiš:

 • Vrednost: Pasivne hiše so na prvi pogled dražje od klasičnih hiš, a ne smemo primerjati hrušk z jabolki. Pasivne hiše so zgrajene po strožjih standardih, kar navadne zidane hiše običajno niso. To vključuje strožji nadzor gradnje, boljša izolacija, ustrezni materiali ipd. 

Ti faktorji bi vplivali tudi na ceno zidanih hiš, a so te običajno cenejše, saj izvajalci ubirajo bližnjice, kar vpliva na kakovost konstrukcije. Pasivne hiše čez čas povrnejo delež svojega stroška, saj porabijo manj energije, obenem pa verjamemo, da bo vrednost pasivnih hiš narasla, zato so lahko tudi dobra investicija.

 • Število: Število pasivnih hiš se bliskovito povečuje in vsako leto se zgradi več hiš. Ta trend se bo vsaj še nekaj let nadaljeval.

 • Ostali aspekti: Pasivne hiše ponujajo številne prednosti poleg energetske učinkovitosti, kot so:
  • Udobno bivanje: Bolj stabilne temperature, čistejši zrak in boljša zvočna izolacija.
  • Zdravje: Boljše prezračevanje in uporaba naravnih materialov ima tudi zdravstvene prednosti, saj se zmanjša verjetnost za nastanek plesni ter vnosa škodljivih snovi v telo.
  • Trajnost: Pasivne hiše so bolj trajnostne od klasičnih zidanih hiš, saj porabijo manj energije in naravnih virov.

Primeri iz drugih držav

Nekatere države so že sprejele zakone, ki spodbujajo gradnjo pasivnih hiš. Na primer:

 • V Nemčiji je od leta 2009 obvezna gradnja vseh novih stavb v skladu s standardom nizkoenergijskih hiš, kar je nekoliko manj strog standard v primerjavi s pasivnimi hišami.
 • Bruselj je uvedel še bolj strogo zakonodajo, ki se bliža standardu pasivnih hiš. Ta zakon za zmanjšanje porabe energije za ogrevanje je nastopil leta 2015.

Prihodnost gradnje pasivnih hiš:

Prihodnost pasivnih hiš je obetavna, saj nudijo okolju prijazen in udoben način bivanja. Z napredkom tehnologij bodo pasivne hiše (ali vsaj standardi za pasivne hiše) postale čisto vsakdanji del našega življenja.

Če želite prehiteti prihodnost in razmišljate o gradnji nove hiše, pasivna izvedba predstavlja pametno dolgoročno naložbo. Izberite strokovnjake, ki se z gradnjo pasivnih hiš ukvarjajo že več kot 10 let in bodo lahko zgradili vaš popolni novi dom.

[CTA: Izgradite svojo prihodnost – https://aplushisa.si/ ]