Solarni paneli in pasivna lesena hiša – idealna kombinacija?

V prizadevanjih po načinih trajnostnega življenja, postaja vključevanje različnih kombinacij obnovljivih virov za pridobivanje energije vse bolj pomembno.

Prepričani smo, da ni nikogar, ki še ni slišal za pridobivanje energije s pomočjo sončnih panelov oziroma sončne energije.

V kombinaciji načel, ki se jih držijo naše pasivne lesene konstrukcije, je skoraj nemogoče, da rezultat ne bi postregel z močno sinergijo, ki zares poveča energetsko učinkovitost in trajnost.

A preden razkrijemo prednosti kombiniranja sončnih panelov in pasivne lesene konstrukcije, začnimo z osnovami.

 

1. Kaj sploh so sončni paneli?

Sončne panele bi si lahko predstavljali kot majhne superheroje, ki sončno svetlobo pretvorijo v elektriko. Sestavljeni so iz posebnih materialov – strokovno jim rečemo polprevodniki – ki se napolnijo, ko vanje posvetijo sončni žarki. S tem procesom sprožimo nastanek elektronov in tako ustvarimo električni tok.

Pridobljeno in pretvorjeno sončno energijo je mogoče izkoristiti za napajanje naprav, razsvetljave in celo električnih vozil, kar zmanjša odvisnost od fosilnih goriv in zmanjša ogljični odtis.

Kreativa: slika sončnih panelov – odlično bi bilo, če bi bilo na sliki prikazano še delovanje.

 

2. Kaj pa je pasivna lesena konstrukcija?

Pasivno lesene konstrukcije so skupek oblikovalskih strategij, katerih glavna naloga je poudariti energetsko učinkovitost.

Pasivna zasnova se torej osredotoča na zmanjšanje porabe energije stavbe z uporabo tehnik naravnega ogrevanja, hlajenja in razsvetljave.

Namen je ustvariti udobno notranje okolje, hkrati pa čim bolj zmanjšati potrebo po mehanskih ogrevalnih ali hladilnih sistemih.

 

Ali vse višje cene zares ne vplivajo na uporabnike pasivnih hiš? Preverite tukaj.

 

3. In kako ustvariti trajnostno energetsko kombinacijo?

Kombinacija pridobivanja energije s pomočjo solarnih panelov nameščenih na pasivne lesene konstrukcije, je zagotovo pravilen in uspešen način za spodbujanje energetske neodvisnosti.

S sončno energijo torej proizvedemo lastno elektriko in tako zmanjšamo odvisnost od tradicionalnih ponudnikov energije.

Tak način proizvajanja energije ne zmanjša le stroška električne energije, ampak omogoča popolno neodvisnost. Pasivne lesene zgradbe pa skupaj s svojim glavnim načelom – ostati nizek porabnik energije – pridobljeno energijo optimizirano porablja.

Kreativa: Slika pasivne hiše s sončnimi paneli. Prikaz optimalnega delovanja.

 

4. Kaj pa finance?

Vprašanje na mestu. Odgovor na to ponudijo komunalna podjetja in vlada. Skozi vrsto finančnih spodbud, ki lahko znatno povečajo donosnost naložbe in združitev skozi energetsko varnostne značilnosti pasivne lesene konstrukcije, je prihranek zagotovljen.

Solarni paneli in pasivna lesena konstrukcija A+ hiš ustvarita sinergijsko razmerje, ki spodbuja energetsko neodvisnost.

S pravilnim izkoriščanjem sončne energije in njeno vključitvijo v lesene pasivne gradnje, lahko torej lastniki zagotovo zmanjšajo vpliv na okolje in s tem vzdržujejo trajnostni način življenja, hkrati pa povečajo neodvisnost od energetskih dobaviteljev.