Tehnični vidik gradnje pasivnih hiš

Gradnja pasivnih lesenih hiš združuje trajnostne prakse z uporabo naprednih tehnologij ter tehničnih pristopov, s čimer dosežemo visoko optimalno energetsko učinkovitost pasivne hiše.

Opisali bomo ključne komponente in na kaj vse vplivajo tehnike in materiali, ki jih izberemo med gradnjo pasivne hiše.

Pasivni solarni dizajn in toplotna izolacija
V naravi obstaja veliko energetskih virov, ki jih je dobro izkoristiti. Geotermalni vrelci, sonce ali veter – cilj je, da pasivna hiša v čim večji sposobnosti izkoristi naravne vire za ohlajanje in segrevanje pasivne hiše. Pasivni solarni dizajn vključuje strateško orientacijo stavbe, pametno postavitev oken in skrbno izbrane gradbeni materiali. Posebno pozornost namenimo oknom in vratom, saj ta običajno predstavljajo največji vektor izgub v običajnih hišah. Idealno se odločimo za večplastna zastekljena okna, ki maksimizirajo solarni “dobiček” pozimi in minimizirajo prekomerno ogrevanje poleti.

Toplotna izolacija je še en izjemno pomembni faktor pasivne gradnje lesenih hiš. Uporaba naprednih izolacijskih materialov, kot so celulozna vlakna, lesna vlakna ali ekspandirani polistiren, v kombinaciji z lesom kot naravnim izolatorjem, zagotavlja visoko stopnje toplotne odpornosti pasivne hiše. Z dobro izolacijo se hiša segreje hitreje in svojo temperaturo bolje obdrži pozimi IN poleti.

Zrakotesnost in ventilacija

Odprtine za zrak v pasivni hiši predstavljajo tudi vire izgube energije in toplote, zato so idealne lesene pasivne hiše zrakotesne, kar zagotovimo s tesnilnimi trakovi, membranami in skrbno postavitvijo elementov. V praksi je popolna zrakotesnost seveda nemogoča, zato se zadovoljimo s strogim standardom, ki definira stopnjo zrakotesnosti pasivnih hiš. 

 

S tem se seveda pretok zraka v pasivni hiši zmanjša, zato uporabimo namenske sisteme za rekuperacijo in sisteme s prezračevanjem, kar omogoča učinkovito izmenjavo zraka za maksimalno udobje bivanja v hiši. Pozitivna posledica takšnih sistemov je tudi bolj čist in varen zrak, ki blagodejno vpliva na počutje stanovalcev pasivne hiše.

Uporaba lesa in trajnost
Les je glavni material pasivnih hiš, saj je cilj pasivnih hiš tudi trajnost, ne samo energetska učinkovitost. Les ima tudi nekaj ključnih lastnosti, zaradi česar je idealna izbira. Med rastjo absorbira CO2, kar zmanjšuje količino ogljikovega dioksida v ozračju. 


Les je enostaven material za obdelavo, zato lesene konstrukcije omogočajo hitro in energijsko učinkovito gradnjo. Lesena skeletna gradnja in križno lepljeni les (CLT) sta primera inovativnih pristopov, ki zagotavljata strukturno integriteto in omogočata velike prostore brez nosilnih sten ali stebrov. Te tehnike izboljšajo estetiko in funkcionalnost prostora ter zmanjšajo čas gradnje in količino zavrženih odpadkov.

Toplotna masa in notranje udobje

Toplotna masa je še en faktor v pasivnih lesenih hišah, ki igra ključno vlogo pri stabilizaciji notranjih temperatur. Materiali z visoko toplotno maso, kot so npr. beton ali kamnita tla, se lahko uporabijo v kombinaciji z lesom za absorpcijo in shranjevanje toplote dnevne sončne svetlobe. Ta toplota ostane ujeta in se počasi sprošča nazaj v bivalni objekt, kar v kombinaciji z učinkovito izolacijo omogoča bolj stabilno notranjo temperaturo.

Integracija zelenih tehnologij

Pasivni dizajn lesenih hiš se pogosto dopolnjuje z integracijo zelenih tehnologij, kot so solarni paneli, termalni sistemi in sistemi za zbiranje deževnice. Te tehnologije omogočajo stavbam, da postanejo še bolj samozadostne in zmanjšajo svoj okoljski vpliv ter operativne stroške.

Gradnja pasivnih lesenih hiš – zaključek

Ta tehnični pregled je samo delež vsega, kar moramo upoštevati pri gradnji lesenih pasivnih hiš. Solarni dizajn, izolacija in zelene tehnologije pripomorejo k okoljski trajnostni in povečajo udobje bivalnih prostorov. Pasivna lesena hiša tako postane izraz trajnosti, inovacij in spoštovanja naravnih virov, kar predstavlja zelen vpogled v prihodnost in večjo okoljsko samozadostnost.

[CTA: Zgradite leseno pasivno hišo s strokovnjaki – https://aplushisa.si/ ]