Lesena fasada, kot zaključni element objekta, ustvari prvi in najmočnejši vtis o leseni hiši. Ta vrsta fasade spada med prezračevane fasade, kar omogoča učinkovito odvajanje kondenzirane vlage iz zunanje plasti toplotne izolacije. Poleg tega ščiti izolacijo pred mehanskimi poškodbami in vplivi vremena.

Ključno vlogo pri prezračevani fasadi ima zračni kanal, ki je narejen med toplotno izolacijo in zaključno fasadno oblogo. Ta kanal preprečuje pregrevanje poleti, prehitro ohlajanje pozimi ter omogoča hitro izsuševanje zgornje plasti toplotne izolacije in uravnavanje zračne vlage v notranjosti. Zato je nujno, da je prezračevana fasada difuzijsko odprta oziroma prepustna za vodno paro.

Pri izdelavi lesene fasade se najpogosteje uporablja sibirski macesen, ki je izjemno obstojen in odporen na vlago. Ni potrebno dodatno ščititi, saj ima dolgo življenjsko dobo. Lahko se uporabi tudi mehkejši les, kot je smrekovina, ki je sicer cenejša, vendar manj obstojna.

Z ustrezno izbiro in zaščito lesa je lesena fasada trajna ter vizualno privlačna, tudi po več letih izpostavljenosti vremenskim vplivom. Les sčasoma posivi, kar je naraven proces staranja lesa. Ta proces je zgolj vizualne narave in ne vpliva na strukturno integriteto hiše.S pravilnim vzdrževanjem, kot je redno oljenje, je sivenje lesa mogoče omiliti, vendar pa je na dolgi rok neizogibno.

Lesene fasade in njihove prednosti

Poleg estetskih in funkcionalnih prednosti lesene fasade je pomembno tudi dejstvo, da je les naraven in obnovljiv material, ki pozitivno prispeva k trajnostnemu razvoju in ima manjši ogljični odtis v primerjavi z ostalimi materiali. Lesene fasade so energetsko učinkovite in pripomorejo k zmanjšanju porabe energije za ogrevanje in hlajenje objekta.

Lesene fasade omogočajo arhitektom in oblikovalcem večjo prilagodljivost pri oblikovanju in izvedbo, kar omogoča arhitektom in oblikovalcem, da ustvarijo unikatne in estetsko dovršene objekte za vas. Vse te lastnosti pomenijo, da je lesena fasada odlična izbira za trajnostno in vizualno privlačno gradnjo.