Lesena fasada je zaključni element objekta, ki ustvari prvi in najmočnejši vtis o objektu. Lesena fasada spada med prezračevane fasade in omogoča učinkovito odvajanje kondenzirane vlage iz zunanje plasti toplotne izolacije. Obenem ščiti izolacijo pred mehanskimi poškodbami in vplivi vremena.

Bistvo prezračevane fasade je zračni kanal, narejen med toplotno izolacijo in zaključno fasadno oblogo. Vloga tega kanala je preprečevanje pregrevanja poleti in prehitrega ohlajevanja pozimi, hkrati je namenjen hitremu izsuševanju zgornje plasti toplotne izolacije in uravnavanju zračne vlage v notranjosti. Zato mora biti prezračevana fasade nujno difuzijsko odprta oziroma prepustna za vodno paro.

Pri izdelavi lesene fasade se največkrat uporablja sibirski macesen. Sibirski macesen je namreč zelo obstojen, odporen na vlago in ga ni potrebno dodatno ščititi, za elemente pa je značilna dolga življenjska doba. Uporabi se lahko tudi mehka vrsta lesa npr. smrekovina, ki je sicer cenejša, vendar manj obstojna.

Ob pravilni izbiri in zaščiti lesa je lesena fasada trajna ter vizualno privlačna, tudi po več letih izpostavljenosti vremenskim vplivom. Sčasoma les posivi, kar je odraz staranja lesa. Sprememba je zgolj vizualna. Z rednim oljenjem je možno omiliti sivenje lesa, vendar je na dolgi rok neizbežno.