Masivne lesene hiše so zgrajene iz elementov Xlam ali CLT, ki križno sestavljajo zložene lesene lamele oziroma deske, ki so pod visokim pritiskom ploskovno, pri kvalitetnejših produktih pa tudi stransko zlepljene v večji masivni element. Večina proizvajalcev lesenih križno lepljenih plošč uporablja za lepljenje enokomponentno poliuretansko lepilo, ki ob prisotnosti naravne vlage v lesu poveže elemente v celoto.

Lepilo je brez vsebnosti formaldehidov in s tem neoporečno ter okolju prijazno, zaradi visoke sposobnosti lepljenja pa je njegova poraba majhna. Za osnovno surovino se najpogosteje uporablja les iglavcev, ki je tehnično posušen do vlažnosti 12%, s čimer je zagotovljena naravna zaščita lesa pred škodljivci kot so glive, insekti in plesni.

Konstrukcijski elementi postanejo bolj togi in nosilni v obeh smereh, poleg tega je zagotovljena dimenzijska stabilnost plošč, kar pomeni, da je delovanje lesa, kot sta krčenje in raztezanje, zanemarljivo. Zaradi lahkotnosti in izjemne povezanosti Xlam konstrukcije je pomemben prihranek pri temeljenju, kar še posebno pride do izraza pri slabo nosilnih tleh in tam, kjer je potrebno pilotiranje.

Masivni leseni Xlam ovoj predstavlja konstrukcijo brez toplotnih mostov. V primerjavi z drugimi konstrukcijskimi sistemi gradnje je zaradi vitkosti Xlam konstrukcije večji neto izkoristek objekta, kar predstavlja večje notranje prostore glede na enake zunanje mere in enako toplotno izolativnost zunanjih sten.